<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=59339" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Мъж почина, след като пи препарат за аквариуми с вещество, което уж помагало срещу Covid-19

24 Март 2020
0 1568

Мъж от областния град Финикс в щата Аризона е починал, а съпругата му е в критично състояние, след като двойката е приела хлорохин фосфат – добавка, използвана за почистване на рибни аквариуми, която също може да бъде открита в лекарство против малария, посочено от Доналд Тръмп като ефективно за лечение на “Covid-19”.

Говорител на болницата “Banner Health”, в която са били приети двамата, заяви в понеделник, че състоянието на двете жерти, които са били в 60-те си години, се е влошило само половин час след приема на добавката. За жалост мъжът не е можел да бъде реанимиран в болницата, но лекарите са успели да премахнат голяма част от химикала от организма на жената.

„Имайки предвид несигурността около Covid-19, ние разбираме, че хората се опитват да намерят нови начини да предотвратят или лекуват този вирус, но самолечението не е начинът за това“, заяви д-р Даниел Брукс, който е медицински директор на информационния отдел за отрови и лекарства в болницата.

„Последното нещо, което искаме в момента, е да препълним нашите спешни отделения с пациенти, които смятат, че са намерили неясно и рисково решение, което потенциално би могло да застраши и дори влоши здравето им“, добави той.

Хлорохинът и подобното му лекарство, хидроксихлороквин , показаха окуражаващи признаци за ефективно лечение при малки, ранни тестове срещу коронавируса. Лекарствата обаче имат големи странични ефекти, което е една от причините учените да не искат да ги дават без доказателства за тяхната стабилност, дори в тази спешна ситуация.

Независимо от това, тези предварителни проучвания предизвикаха силен интерес, след като Тръмп сподели в “Туитър”, че хидроксихлорохинът в комбинация с антибиотик може да бъде “едно от най-значимите лекарства в историята на медицината” и трябва “да бъде въведено в употреба незабавно”.

Той цитира френско проучване, в хода на което комбинацията била дадена на шестима пациенти.

Хлорохинът се дава само по лекарско предписание и лекарите призовават медицинските лица да не го предписват на хора, които не са хоспитализирани. Разликата между добавката за почистване на аквариуми, която двойката е взела и реалното лекарството, използвано за лечение на малария, е начинът, по който са формулирани.

Смъртта на мъжа е още една трагична вест от района за последните два дни, тъй като броят на случаите на заболели от “Covid-19” в Аризона скочи над 50% за един ден – от 152 в неделя до 235 в понеделник, според държавното здравно ведомство.

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции