<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=59306" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Какво знаят учените до момента за ефектите на коронавируса върху децата?

24 Март 2020
0 954

Новините за коронавируса, разпространявани покрай подробностите за всеки обявен смъртен случай бяха, че вирусът е опасен главно за хората над 70 години или такива със сериозни здравословни проблеми.

Това бяха първоначалните групи хора, които бяха призовани да се дистанцират социално, но все повече и повече виждаме, че коронавирусът може да засегне сериозно и по-младите.

Най-важното е, че въпреки че голяма част от по-младите и децата ще развият симптоми, малко по-лоши от тези на обикновения грип, те биха могли да бъдат невидими носители на вируса и всъщност да играят ключова роля в неговото разпространение.

В сравнение с другите европейски страни, Обединеното кралство бавно затваряше училищата и изчака, докато вече имаше 104 смъртни случая от коронавируса, за да предприеме незабавни действия. Проучвания от Китай показват, че децата рядко биват диагностицирани с новия коронавирус и поради това най-вероятно играят малка роля в разпространението на болестта.

Повечето от диагностичните усилия в Китай обаче, особено в ранните фази на разпространението, са били силно насочени към пациентите, които вече са в болница.

Какво знаят учените до момента за ефектите на коронавируса върху децата?

По-голямата част от хоспитализираните случаи включвали възрастни пациенти, но това може да не значи, че децата и младите хора не са били заразени, а че просто са имали по-леки симптоми, които са останали неоткрити.

Много лекари споделят, че не виждат причина децата да не могат да се заразят, тъй като това е вирус, който се разпространява изключително лесно и не по начин, който е уникален за възрастни.

В случай, че значителен брой деца са били заразени и са имали много по-леки симптоми, подобни на настинка, то тогава техният потенциал за разпространение на вируса е огромен.

Една от ключовите разлики между новия коронавирус, SARS и MERS е, че хората с Covid-19 може да имат само леки симптоми – което прави откриването му много по-трудно.

При SARS повечето заразени бързо развиваха пневмония, а идентифицирането и изолирането на хората с тежки симптоми бе сравнително лесна задача и това направи контрола на вируса чрез идентифициране на случаи и проследяване на близките контакти сравнително лесен.

Настоящият тип коронавирус обаче е различен.

В повече от 85% от потвърдените случаи, симптомите могат да останат неоткрити или лесно да бъдат объркани с обикновената настинка или грип. Най-голямото му оръжие – нещото, което според едно проучване му позволява да се разпространява толкова лесно, е тази способност да се проявяват само леки симптоми при по-голямата част от хората, които заразява.

Когато не можете лесно да разберете дали някой има настинка или коронавирус, идентифицирането на случаите и контролът са далеч по-трудни.

Какво знаят учените до момента за ефектите на коронавируса върху децата?

В този ред на мисли, децата всъщност биха могли да бъдат негови невидими носители и важни звена във веригата за предаване на вируса в общността. Все още обаче липсва парче от пъзела, защото въпреки че много лекари подозират, че децата играят ключова роля в разпространението, все още липсват твърди доказателства в подкрепа на това убеждение.

В може би най-голямото проучване по тази тема, китайските учени анализирали случаите на повече от 2000 потвърдени или подозирани случаи на деца, заразени с COVID-19 и открили, че малко над половината от тях са имали съвсем леки симптоми на настинка, а някои дори не са проявявали и никакви признаци, че са заразени.

Тежките и критични случаи, при които нивата на кислород в тялото са били ниски и някои от органите са били застрашени, са наблюдавани при около 5% от децата, като най-малките (под една година) са били най-застрашени. Все още има значителни пропуски в този анализ и повечето от случаите са били заподозрени, отколкото потвърдени случаи на Covid-19.

Добрата новина е, че това проучване поне потвърждава, че симптомите при повечето деца са леки.

Съдейки по пандемиите в миналото, закриването на училищата може да бъде ефективен начин за намаляване на разпространението на даден вирус, особено когато това е част от по-мащабни мерки за социално дистанциране.

Във всеки един учебен ден децата се събират масово, често в непосредствена близост, а след това се връщат у дома, като “носят” със себе си всеки нов вирус или бактерия, на които са били изложени. Точно затова, предполагайки, че младите и здравите не са били изложени на риск, правителствата по света може би подцениха ефектите на COVID-19 и не взеха драстични мерки още в самото начало.

Какво знаят учените до момента за ефектите на коронавируса върху децата?
Rear view of teenage students raising hands in classroom

В действителност обаче, това е вирус, който може да причини сериозни заболявания, дори и сред по-младите хора.

Едно проучване от САЩ показало, че 38% от 508 пациенти, хоспитализирани заради COVID-19, са на възраст между 20 и 54 години , като децата под 19 години представлявали по-малко от 1% от общия брой на приетите. От тези 508 пациенти 121 са приети за интензивно лечение, като почти половината от тази група е била под 65 години.

Както при повечето неща в настоящата пандемия идеята, че коронавирусът заплашва само по-възрастните хора, е прекалено опростяване на ситуацията.

Факт е, че по-младите хора и децата е много по-вероятно да не умрат вследствие на коронавируса, но техните леки симптоми могат да ги направят изключително ефективни носители на вируса, които са много по-трудни за откриване.

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции