<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=24554" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Разпределят 2 млн. лева от дарения за Хитрино

28 Декември 2016
0 1182

Близо два милиона лева, събрани от дарители чрез Българския червен кръст (БЧК) за подпомагане на жителите на шуменското село Хитрино, ще бъдат разпределени сред пострадалите от тежкия инцидент с дерайлиралите и взривени влакови цистерни. Това ще стане чрез Обществен съвет, който предстои да изготви своя програма за управлението на финансовата помощ.

 

В Обществения съвет влизат омбудсманът Мая Манолова, кметът на Хитрино Нуридин Басри, представители на църквата и на мюфтийството, както и на обществените медии. Сумата, дарена чрез съобщения, е 1 милион и 27 хиляди лева, а по банков път са били преведени 923 хиляди лева, пише mediapool.bg.

 

Председателят на БЧК Христо Григоров увери, че до момента една стотинка не е излязла без решението на този Обществен съвет.

 

ИЗТЕГЛЯТ ОПАСНИТЕ ЦИСТЕРНИ ОТ ГАРАТА В ХИТРИНО

 

След сериозен анализ на нуждите в Хитрино съветът ще вземе решение за реалното изразходване на тези средства, като излиза с протоколи, които ще бъдат публични и ще се изпращат до медиите. Така хората ще бъдат спокойни за дарените от тях средства, обясни Григоров. Той допълни, че между държавните институции е необходимо съгласуване, за да се изразходват средствата по-ефективно.

 

"Хората в Хитрино може би имат много голяма нужда от морална подкрепа. Това, че цяла България се съюзи в този тежък момент за тях, е изключително важно. Второ – имат нужда от храна", каза Светослава Борисова, която е секретар на Обществения съвет на Хитрино. Всеки ден даваме топъл обяд от набирателната сметка на Общината на всички хора от селото в обособената обществена кухня, пристигат и много дарения, разказа Борисова.

 

Според Стефан Стефанов, който е жител на Хитрино, разединението между хората там става все по-голямо и възникват дрязги заради действия на отделни жители на селото, които по думите му нямат съвест. Стефанов, който в деня на трагедията помагаше на местните жители и на пожарникарите, се чувства засегнат и дори обиден от отношението на хора от селото и допълни, че никой досега лично не му е благодарил за стореното.

 

”В момента хора, които не живеят в Хитрино, се нареждат за храна, плачат, молят се за помощи. А в момента работят в Холандия, Германия, просто се появиха тук изневиделица. Нямам думи”, разказа той.

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции