<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=24462" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Туристът Тодор готов да лежи в затвора, но не може да плати 25 хиляди лева за спасителната акция

20 Декември 2016
0 41044

В продължение на четири дни екипи на Планинската спасителна служба и военни издирваха туриста Тодор Владимиров в Стара планина. Накрая човекът сам намери пътя си до хижа близо до Карлово и стигна до нея жив и здрав.

 

За спасителната акция обаче са изхарчени над 25 хиляди лева и от службата искат той да плати тези разходи.

 

39-годишният Тодор от Русе разказа прд бТВ какво се е случило в планината и, че изобщо не е знаел, че е издирван. Макар че планирал добре маршрута си и е видял четиридневна сателитна прогноза, според която времето щяло да е слънчево, темпото му се забавило когато стигнал билото. Там упътващата маркировка изчезва и Тодор загубил един ден в лутане. Решил да пренощува под билото, когато бил застигнат от виелица, пише dnevnik.bg.
 

 

РЕТРО СПОМЕНИ- ВИТОША ТАКАВА, КАКВАТО НЕ Я ПОЗНАВАМЕ

 

По разказа му на сутринта палатката му била покрита почти като иглу. Температурата се усещала под минус 20 градуса. Решил да остане на мястото, докато бурята отмине, облечен с всичко налично и свит на кълбо в спалния чувал. През процеп в палатката си приготвял харана и вода, но след втората нощ газта и запасите му свършили. Тогава потеглил надолу, макар че бурята продължавала, но знаел, че иначе няма шанс да оцелее. Случайно открил следи, които го отвели до хижа "Васил Левски", а там го гледали "като възкръснал мъртвец".

 

"Искам да се извиня на всички, които са ме търсили, но аз нямам никаква вина за цялата ситуация може би, от гледна точка на това, че просто така се получиха нещата.", казва той.

 

По думите му сумата, която се иска от него е непосилна. "Не знам какво да кажа. Ако трябвам да ме вкарат в затвора. Нямам такива пари просто. Аз даже не знаех, че ме издирват."

 

Тодор Владимиров няма застраховка, работи в строителството за шест-седемстотин лева на месец, има жена и деца. Казва, че дори не си е представял какви проблеми ще има след като се е избавил от бялата смърт. "В един момент започнах да се чудя дали не е по-добре да се върна горе", казва той.
 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции