<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=58356" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Спират запорите на заплати и сметки при извънредно положение

16 Март 2020
0 679

В условия на извънредно положение да спрат налагането на запори на банкови сметки на физически лица, върху заплати и пенсии, както и извършването на описи на движими и недвижими вещи, собственост на граждани. Това се предлага във внесения лично от председателката на Народното събрание Цвета Караянчева и още 19 депутати от ГЕРБ Законопроект за мерките по време на извънредното положение, обявено с решение от 13 март 2020 г. на парламента , съобщава lex.bg. Друга мярка всички спиране на процесуалните срокове по висящите съдебни, арбитражни, административни и изпълнителни производства спират да текат, освен тези по наказателните дела

Със закона се прекратяват всички обявени процедури по публична продан и въвод във владение при държавните и частните съдебни изпълнители. И се регламентира, че след прекратяване на извънредното положение тези производства ще се образуват и обявяват отново.

В законопроекта се възпроизвежда вече известната заповед на здравния министър Кирил Ананиев за затварянето на някои търговски обекти. И тя със задна дата придобива силата на закон.

Освен това се изменят 13 закона, включително и Наказателният кодекс.

Предвиждат се и до 1000 лева глоба или пробация за лекари, ако откажат да лекуват при епидемия.

Какво означава извънредно положение според Конституцията?

Те ще се налагат на лекари и медицински лица, които не окажат помощ на болен по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи, ще се наказват с пробация до една година или с глоба от 300 до 1000 лева.

Със закона се създават серия от нови разпоредби в Кодекса на труда, които се явяват специални при извънредно положение. Регламентира се, че както при бедствие, за времето на преустановяване на работа на предприятието или на част от него със заповед на държавен орган поради обявено извънредно положение, работникът или служителят има право на обезщетение в размер 50 на сто от брутното му трудово възнаграждение, но не по-малко от 75 на сто от минималната работна заплата.

Както и че при обявено извънредно положение работодателят може да възлага без съгласие на служителя да извършва временно надомна или работа от разстояние.

Има и нова разпоредба, която урежда, че при обявено извънредно положение работодателят може със заповед да преустанови работата на предприятието, на част от него или на отделни служители. Като се предвижда, че за времето на преустановяване на работата работникът има право на брутното си трудово възнаграждение.

Освен това в КТ се записва, че работодателят има право да предостави платения годишен отпуск на работника или служителя и без негово съгласие, включително на такъв, който не е придобил осем месеца трудов стаж. Ако човекът вече няма платен отпуск, излиза в неплатен.

Може до парка, но не и на кино. Какви са правилата в извънредно положение?

Ако пък бременна, кърмачка, самотен родител, служител с 50 и повече процента неработоспособност или друг защитен по КТ, сам поиска да излезе в отпуск при извънредно положение, шефът е длъжен да го разреши.

Източник: lex.bg

Снимка: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции