<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=59661" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

СЗО: Изолацията вече не е достатъчна, трябват още мерки за противодействие срещу Covid-19

26 Март 2020
0 9945

Световната здравна огранизация (СЗО) призова за по-активни мерки за противодействие на пандемията от коронавирус, пише Свободна Европа.

Според експертите мерките за физическо дистанциране само забавят разпространението на вируса, но не могат да го изкоренят. Отменените събития, затворените училища и препоръките за оставане у дома само “купуват” на държавите време, в което да разработят целенасочени мерки за атака на вируса.

Има над 450 000 нови заразени от началото на седмицата в света, посочи генералният директор на СЗО д-р Тедрос Адханом Гебрейесус.

„Преодолявали сме много пандемии и кризи и преди,“ каза генералният директор. “Ще се справим и с тази. Въпросът е каква цена ще платим”.

Той напомни, че вече над 16 хил. души са починали от Covid-19.

Новините за по-малко случаи на коронавирус в Ухан дават надежда, но експерти съветват да не се избързва

СЗО очерта няколко стъпки, които всяка страна може да предприеме, независимо от нейния размер или сценарий за развитие на епидемията. Това са разширяване, обучаване и разгръщане на здравния персонал, организиране на система за намиране на всеки съмнителен случай, увеличаване на наличността от тестове и приспособяване на помещения за лечение и изолиране на пациенти.

Според експертите е наложително още да се разработи план за проследяване на хората под карантина, както и фокусиране на цялата работа на изпълнителната власт върху справянето с епидемията.

Източник: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции