<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=54741" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вижте кои са ...

Учени създадоха робот, който се поти, за да се охлажда (видео)

30 Януари 2020
0 688

За феновете на роботите, които знаят всико за тях, ето нещо ново – учените създадоха мек робот, който се… поти.

 

Създаден да работи в случаи, при които дългите работни часове могат да доведат до прегряване и влошаването на работата му, този робот се охлажда, като заема едно от най-важните качества за оцеляване на човека: потните жлези.

 

 

Учени създадоха робот, който се поти, за да се охлажда (видео)

 

 

„Способността за изпотяване е една от най-забележителните черти на хората“, заяви ученият Т.Ж. Уолин, един от дизайнерите на робота, пред репортери по време на пресконференция.

 

“Ние не сме най-бързите животни, но предците ни са имали успех като ловци, използвайки способността си да изминават дълги разстояния и да поддържат телата си хладни чрез изпотяване, за да изчерпат физически плячката си”, добави той.

 

Кухите резервоари под налягане в робота се пълнят с вода и се свързват с повърхността чрез канали, изработени от термореактивна пластмаса. Когато пластмасата достигне определена температура, порите се отварят и водата се изтласква на повърхността. Там тя се изпарява с охлаждащ ефект, който е повече от два пъти по-ефективен дори от потенето при хората.

 

Може би се питате защо точно потене? Няма ли по лесни начини за охлаждане на роботи?

 

Отговорът е, че зависи от материала, от който е изработен даден робот.

 

Повечето роботи са изработени от метал, който е отличен проводник и следователно добър за разпределяне на топлината по цялата повърхност. Меките роботи обаче, които са предназначени за деликатни задачи като медицински процедури и опаковане на плодове, са направени от гума, която е добър изолатор.

 

Ако и когато меките роботи станат нещо обичайно, те ще имат нужда от собствени начини, за да се охлаждат.

 

Потенето има и други предимства, тъй като чрез изграждането на потни жлези в машина, вие можете да я охладите под температурата на околната среда – нещо, което не можете да постигнете с охлаждането на околната среда, като например с вентилатори.

 

Това също означава, че роботът ще може да работи независимо, поддържайки температурата си на места, където няма външни средства за охлаждане.

 

Създателите му, учени от Университета Корнел и Научноизследователския център за технологии в Италия твърдят, че това може да бъде от съществено значение за проектирането на роботи, които работят автономно.

 

 

Учени създадоха робот, който се поти, за да се охлажда (видео)

 

 

“Вярваме, че това е основен градивен елемент за роботите с общо предназначение, които са адаптивни и издържливи”, каза Робърт Шепърд, който е съавтор на проекта.

 

Шепърд също отбеляза, че потните жлези могат да имат двойно предназначение в бъдеще, тъй като освен, че отделят вода за охлаждане, те биха могли да изсмукват течности от околната среда за анализ, подобно на това как космическите кораби събират почвени проби от далечни планети.

 

Технологията обаче има и своите недостатъци.

 

Едниният е е, че течността трябва да се допълва. Хората правят това пиейки вода, но роботите ще се нуждаят от различен метод. Другият е, че потта няма да е особено полезна под водата, въпреки че при такъв сценарии самата среда би помогнала за охлаждането.

 

Най-големият проблем е, че изпотяването може да предизвиква проблеми с производителността, тъй като намалява съпротивлението като смазва захвата на робота.

 

Учените обаче може би са намерили решение, тъй като са изчислили температурния диапазон, в който роботът се представя най-добре и са го настроили да се поти умерено, за да се задържи в тази зона.

 

 

Източник: The Verge

 

 

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции