<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=61288" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Близо 80% от българите одобряват мерките на правителството срещу коронавируса, според “Галъп” (графики)

09 Април 2020
0 775

Според “Галъп интернешънъл” българите масово одобряват мерките на правителството в борбата срещу Covid-19, но са обезпокоени от растящата безработица. Това сочат данните от проучване, изготвено на 6-7 април между 901 пълнолетни български граждани.

Близо 80% от българите одобряват мерките на правителството срещу коронавируса, според &#8220;Галъп&#8221; (графики)

Анализът показва, че анкетираните възприемат заплахата от COVID-19 все по-сериозно, но и продължават да не са склонни да преувеличават нейното значение. Също така става ясно, че обществото е готово за самоограничения, но без да губи демократичния си инстинкт.

Близо 80% от българите одобряват мерките на правителството срещу коронавируса, според &#8220;Галъп&#8221; (графики)

Общо 77% от запитаните приемат, че правителството се справя повече или по-малко добре по отношение на коронавируса. 22% са на противоположното или дори крайно противоположното мнение. Има и незначителен дял колебаещи се. От социологическата агенция отчитат ръст в доверието към кабинета, спрямо друго тяхно проучване от миналия месец по същата тема.

„Както разкриха наскоро и данните за десетки страни по света, заразата кара хората да стискат палци на текущата власт в своята страна. Затова и кризата дава ситуационен „бонус“ на правителствата, който в българския случай се допълва и от усещането за сравнително рано взети мерки“, уточняват от „Галъп“. 57% смятат, че след пандемията светът ще се промени сериозно, 37% са на обратното мнение, а останалите се затрудняват да отговорят.

Близо 80% от българите одобряват мерките на правителството срещу коронавируса, според &#8220;Галъп&#8221; (графики)

78% от запитаните заявяват, че са готови дори да жертват някои свои човешки права, ако това ще помогне за справяне със заразата. 20% по-скоро отказват или съвсем отказват такава алтернатива. От „Галъп“ посочват, че точно преди извънредните мерки съотношението е било 83% срещу 16%.

Проучването показва още, че само 22% се съгласяват с провокативното твърдение, че демокрацията не е ефективна при тази криза. Делът не е малък, но почти всички останали са „против“. Всичко това означава, че обществото ни остава готово на жертви, но и не губи демократичния си рефлекс.

Източник: “Галъп интернешънъл”

Снимка: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции