<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=42720" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Делегацията ...

Борисов след срещата с Тръмп: Убеден съм, че визите за САЩ ще паднат (видео и снимки)

26 Ноември 2019
0 6539

Визовият режим за българите в САЩ ще падне, убеден е след срещата си с американския президент Доналд Тръмп премиерът Бойко Борисов. 

 

 

"Мисля, че следващата ни среща ще бъде за отпадане на визите. Убеден съм, че визовият режим ще падне”, обяви пред журналисти Борисов в Белия дом, цитиран от Медиапул. „Падането на визите с Канада показа, че не създаваме проблеми”, изтъкна още българският премиер.

 

 

Борисов съобщи, че с президента на САЩ са подписали рамка за стратегическо партньорство, като една от големите теми в нея е именно визовият режим. От страните в ЕС само България и още три държави се нуждаят от визи за пътуване до САЩ – Кипър, Румъния и Харватия. Полша съвсем наскоро успя да издейства отпадане на визите за своите граждани. Условието е отказите на визи да са под 3%, България отчита над 10% откази през последните години. 

 

 

""

 

 

Енергетиката е другият важен акцент в срещата между Тръмп и Борисов. "България е потвърдена за стратегически газов хъб", каза  Борисов. Двамата 15 минути са говорили и за проекта АЕЦ ”Белене”. Министър-председателят разяснил, че не става дума за руска централа, а за ”100 процента българска”.

 

 

""

 

 

”Има реална възможност американската компания ”Дженерал Електрик” да достави турбина, която ще вдигне и мощността. Не мога да почна да правя американски реактори и да хвърля два чисто нови в реката. Ще ме бият българите с камъни.Той е бизнесмен и веднага схвана за какво става въпрос и, че това е един много добър проект”, каза още премиерът Борисов.

 

 

По думите му, скоро у нас се очакват американски енергийни експерти. 

 

 

КАК ПОСРЕЩНАХА БОРИСОВ НА ЛЕТИЩЕТО В САЩ (ВИДЕО)

 

”Доналд Тръмп е много твърд и защитава своя интерес. И аз бях достатъчно твърд да му предложа варианти, в които и нашият интерес да е защитен. Казах му, че ние ако не сме балканският център за диверсификация и търговия на газ, как да обясня на българите, че Гърция и Турция могат, а ние не. Или какво да направим с нашата газопреносна мрежа или с новите американски компресори? Той казва: абсолютно си прав”, посочи премиерът.

 

 

ДЕЛЕГАЦИЯТА НА БОРИСОВ НА СРЕЩА С РЕПУБЛИКАНЦИ: "ТЕЯ…МНОГО СА ИЗНЕРВЕНИ" (ВИДЕО)

 

 

""

 

 

Американският държавен глава е проявил интерес защо обвиненият в шпионаж лидер на движение "Русофили" Николай Малинов е бил допуснат да отиде в Русия, за да бъде удостоен с орден от руския президент Владимир Путин. ”Не можах да му обясня как е възможно след като прокуратурата, ДАНС и МВР са го арестували за шпионаж и има повдигнато обвинение, как български съд го е пуснал да отиде в Москва”, каза Борисов. Преди няколко месеца самият той обясни, че скандалът около Малинов бил "шпионски в кавички".

 

 

След визитата на премиера отвъд Океана стана ясно и че САЩ ще помогнат на България в действията ѝ за справяне с корупцията и защитата на медийните свободи. В съвместно изявление на двете правителства, се посочва, че държавите планират активно съдебно и полицейско сътрудничество, както и предоставяне на техническа помощ и обучение.

 

 

""

 

 

Тези усилия целят предотвратяването и съдебното преследване на корупцията по високите етажи, транснационалната организирана престъпност и финансовите престъпления в България.

 

 

БОЙКО БОРИСОВ ПОКОРИ СЪРЦЕТО НА АМЕРИКАНСКАТА ПОСЛАНИЧКА (ВИДЕО)

 

 

България е предложила на САЩ във Варна да се създаде военноморски координационен център в подкрепа на Инициативата на НАТО за адаптирано предно присъствие. Вашингон обяви, че наблюдава със загриженост състоянието на сигурността в района на Черно море и приветства българското предложение. 

 

 

Планира се също вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс да посети България скоро.

 

 

 

Източници: МедиапулСвободна Европа

Видео: Facebook

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции