<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=6823" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Вестник "24 часа"

08 Септември 2014
0 242

Слави не дал Мъйнов и Нейков за “Господари на ефира”

 “Ако никой не иска да ви съди, значи не сте си свършили работата.” Думите са на италианеца Антонио Ричи, който обяснява на Джуди Халваджиян как се прави “Господари на ефира”.
Не само ги съдят, ами ги бият и с чук по главата, показва 7-годишната история на едно от най-забавните предавания в българския ефир.
Само преди няколко месеца репортерът на шоуто във Велико Търново буквално бе ударен с чук по главата от строителен предприемач. 23-годишният Димитър Върбанов отишъл с микрофон и камера да попита кога хората, платили хиляди, ще получат апартаментите си. И бам!
На 31 март предаването отпразнува едва 7-ата си годишнина, но не стои мирно от малко.
Още през първия си месец прави провокация. Улавя странни покашляния в “Стани богат”, след които играчът дава верен отговор. Подсказване? И до ден днешен подозренията остават, а медиите дни наред не спират да се занимават със случая и правят шоуто известно.
Тогава то се излъчва по малка телевизия – “7 дни”. Само след 2,5 месеца в нейния ефир са забелязани от голямата медия – Нова тв ги кани в програмата си.
И следва втори скандал. Репортер вкарва гранатомет във външно министерство по време на пресконференция. Така още пеленаче шоуто дава заявка, че няма да пуска само смешки от грешките на телевизиите. Иска да е голямо и дасе бори с неправдата.
Кой всъщност е онзи италианец, подкокоросал Джуди Халваджиян да показва скандални кадри?
Антонио Ричи е човекът, измислил италианското предаване преди 22 години. То тръгва през 1988 г. и там носи името Striscia la notizia (“Хапливата новина”).
Точно по това време едно 13-годишно арменче от България заживява в Италия с родителите си и всяка вечер сяда пред телевизора, за да гледа шоуто.
В него едни красиви момичета, танцувайки, носят новина в студиото. Затова ги наричат Veline (момичетата, които носят новините). След години в България един сценарист ще ги кръсти Адреналинки, а избраните за екрана девойки за една нощ ще стават звезди.
Помнят се дълго и след като бъдат сменени, както показа домашният порноклип на адреналинката Яна, регистрирал стотици хиляди посещения в интернет. Въпреки допълнителната реклама за “Господарите” покрай хубавото тяло на Яна бившите й колеги веднага й връчиха скункс, защото “не прощаваме никому, всеки, който сгреши, трябва да може да го признае и да се извини, ако няма как по друг начин да поправи стореното”, казва Джуди.
“Живях в Италия до 2003-а, израснах с това предаване, учих се от него”, разказва днес продуцентът на “Господари на ефира”. През тези години той следва кино и тв продуцентство.
Връща се в България, където големият му брат – Магърдич, вече работи за телевизиите, снимал е тв новела, прави “Море от любов”. Но за да се разрасне бизнесът, двамата създават компанията си “Глобал вижън”.
“Искам да правя “Господари на ефира”, казва малкият. “А дали ще върви тук”, пита баткото.
“Демокрацията все още беше в ранния си период, чувството за хумор беше някак свенливо, имаше риск шоуто да не се приеме”, спомня си Джуди.
Още след първите успехи в “7 дни” обаче самочувствието им пораства и двамата смело предлагат шоуто на Би Ти Ви. “Там прецениха, че нямат нужда да харчат за него, а от Нова тв повярваха в нас.”
Пет години по-късно “Господарите” се разделят с Нова тв, след като тя е купена от шведите от MTG. “Имахме недоразумения с тях, решиха, че могат и без нас”, обяснявапродуцентът.
Би Ти Ви, започнали да ги канят 3 години преди това, ги приемат с отворени обятия и доста добри условия. Преминаването в конкурентната медия е толкова голяма новина за народа, че “24 часа” я слага на първа страница.
Вероятно от следващия сезон “Господарите” ще се излъчва на живо с публика. Това трябваше да се случи с настъпването на 2010 г., но кризата спря всичко, което иска допълнителни пари.
Голямата мечта на Джуди е репортажите да стават все повече за сметка на гафовете. Тв грешките са намалели значително за 7 години, “явно водещите са се научили”. Навремето почти през вечер лицата на “Евроком” били в устата на “Господарите”. Един ден шефът се ядосал и обявил: 50 лв. глоба за всеки, който влезе в “Господари на ефира”.
“Уж се понаучиха, но италианските “господари” ги има от 20 години, а гафовете и там не спират да се случват. Като е живо предаване, няма как да не се допускат”, казва Джуди.
В наши дни лапсусите са най-големият проблем за водещите. Но на екипа му е по-интересно друго – разминаването в информациите. Затова сравняват коя медия какво казва. Така по време на изборите едните съобщават за 80 рейса от Турция, другите за 25, третите – за 105. Подобни неща се случват още по-често с прогнозата за времето – градусите се разминават не само по различните телевизии, но и в предаванията на една медия.
“И за други разминавания следим – обещанията на политиците. За 7 години натрупахме сериозен архив и вече можем да вадим картина отпреди време – какво е казал тогава и какво върши сега”, обяснява Джуди.
Та именно с подобни неща – да показва нередностите и престъпленията и да търси хората, от които зависи те дабъдат поправени, иска да се занимават “Господарите”. И пак дава пример с Италия. Там предаването е 25минути и в него има 4 репортажа, даване на скункс и само една смешна рубрика. При нас още е рано за подобна социална ангажираност, защото българинът обича смешките.
Дни преди раждането на шоуто двамата братя решили да извикат за водещи Руслан Мъйнов и Любо Нейков. По онова време актьорите били в “Шоуто на Слави”. Тв водещият обаче не ги дал.
Затова поканили Зуека и Малин Кръстев. Тях ги харесали от тв новелата “Печалбата”, чийто режисьор е Магърдич Халваджиян.
Малинко, както го наричат в екипа, се оказва доста зает, все снима филми и играе в театъра. Затова през първата година Зуека води Рачков, който влиза в шоуто по заместване. Но талантът на калеко Алеко избухва почти веднага итой става част от шоуто завинаги.
През 2005 г. италианците вкарват първата жена водеща в “Хапливата новина”. Две години по-късно Джуди вижда Мария Игнатова, дотогава лице на игра на тотото по БНТ.
“Чак сватовник не съм, но аз я докарах в предаването, а те с Рачков се събраха”, споменава Халваджиян.
“През месец се срещам с Антонио Ричи, всеки декември съм в Италия, където гледам как снимат тяхното предаване”, обяснява продуцентът, взел лиценза за България от колегата си.
Учи се и от гафовете на “Господарите”. Преди 4-5 години заснели цялото предаване, върнали се в офиса и що да видят? Касетата – празна. Оттогава за всеки случай записват върху два носителя.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции

  • Подобни