<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=37737" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Изобличеният...

Пореден медиен арест, този път на кмета на Божурище (видео)

28 Май 2019
0 14363

Поредният показен арест пред камери спретнаха от Спецпрокуратурата и КПКОНПИ, този път на кмета на Божурище – Георги Димов, съобщава Mediapool. Той е заподозрян в длъжностно престъпление при продажба на имоти.

 

ВИСШ МАГИСТРАТ СЕ СДОБИЛ С ОБЩИНСКА ЗЕМЯ НА БЕЗЦЕНИЦА В БОЖУРИЩЕ

 

Акцията продължи няколко часа, като на кметството беше направен обиск, а Георги Димов беше изведен с белезници под конвой от служители на КПКОНПИ. Докато арестуваният минаваше през площада пред всички камери, кметът попита иронично журналистите: "Снимките добре ли ще излезнат като цяло?"

 

На път към полицейския бус, Димов даде импровизирана пресконференция: "Вярвам изцяло на държавата и на всяка една институция, която ще извършва проверката. Моята молба е максимално бързо да приключи всичко, да установи моята невинност и, разбира се, да се залавям за работа, защото изключително много работа ме чака в тази община. Един успешен кмет като мен, който за четири години променя цяла община, опозицията като действие може да приложи само това. Но нямам притеснения."

 

С белезници беше  изведена и заместничката му Габриела Дончева, но тя запази мълчание.

Зам.-главният прокурор Иван Гешев, който лично надзираваше акцията, обяви, че Димов, който е кмет на ГЕРБ, ще бъде обвинен в длъжностно престъпление, а вероятно ще има обвинения и за фалшифициране на документи. Кметът е заподозрян заради продажбите на общински имоти на нереално ниски цени. Става дума за терени, които са били предоставени на Божурище от държавата. Идеята е там да се изгради индустриална зона.

 

Имотите са били продадени чрез манипулирани търгове, твърди Гешев. От сделката за 80 дка земи общината е взела 150-160 хил. лв.

 

"Реалната им цена към момента, може да попитате всеки в този град, че по-малко от 40-50 евро на квадратен метър, особено на позицията, на която се намират тези декари, едва ли могат да бъдат намерени", заяви Гешев.

 

Купувачи на имотите са четирима – три фирми и физическо лице, което зам.-главният прокурор определи като висш магистрат от Национална следствена служба. Гешев отказа да спомене име, но обясни, че по случая започвала проверка.

 

Бащата на Димов в миналото е бил пълномощник на едно от дружествата-купувачи, твърди Гешев. Останалите имали определена взаимовръзка с местната администрация.

 

Сигналът срещу Димов е подаден от председателя на местния общински съвет и по него се работи от няколко месеца. Това не е единственият знак, че в Божурище се върши нещо съмнително. Преди повече от месец Нова телевизия излъчи репортаж за продадените на ниски цени имоти. Той е след сигнал на адвокат, представлявал евентуален купувач, който не успял да се включи в търга. Според прокуратурата при провеждането на самата процедура има множество нарушения.

 

Според Гешев кметовете отказвали да разберат, че обстановката е променена и не могат да продължават както досега. Той повтори, че у нас се краде много, а местната власт е свързана и с прокурори и съдии.

 

"Продължават да не слушат какво им се говори кметовете в цялата страна, че ситуацията е променена и няма значение кмет от коя политическа сила си, защото тука става въпрос, и знам, че това не е юридически израз, но ще го използвам съвсем съзнателно, става въпрос и за наглост. Не може председателят на общинския съвет да ти каже: "Виждам какво правиш" и ти да кажеш с действията си: "Мен това не ме интересува", заяви Гешев.

 

Източник: Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции