<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=60465" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Тютюневият производител “British American Tobacco” твърди, че разработва ваксина срещу Covid-19, която ще е готова през юни

02 Април 2020
0 1104

“British American Tobaccо” (ВАТ), производителя на редица марки тютютеви изделия, включително “Lucky Strike”, “Dunhill”, “Rothmans” и “Benson & Hedges”, заяви, че разработва потенциална коронавирусна ваксина от тютюн.

Наскоро компанията пренасочи огромните си ресурси, обикновено фокусирани върху създаването на продукти, които представляват риск за здравето за милиони хора по целия свят, към борбата с глобалната пандемия.

„В случай, че тестването премине успешно, ние от ВАТ се надяваме, че с правилните партньори и подкрепата на правителствените агенции, между 1 милион и 3 милиона дози от ваксината могат да се произвеждат седмично, като се започне още през юни“, заявиха от компанията.

Лондонската компания използва съобщението, за да изтъкне и положителните страни на тютюневата си империя, казвайки, че „новата технология за по-бърз растеж на тютюна“ ѝ дава предимство пред останалите компании, които се опитват да разработят ваксина.

„Тютюневите растения предлагат потенциал за по-бързо и по-безопасно развитие на ваксините в сравнение с конвенционалните методи“, заявиха още от компанията.

BAT също така посочи, че нейният биотехнологичен филиал в САЩ – Kentucky BioProcessing (KBP), е преминал към предклиничен тестов етап и че ще работи върху ваксината с нестопанска цел.

През 2014 г. тютюневата империя купи KBP, която преди това работеше за лек срещу ебола. Говорител на ВАТ също така сподели, че ваксината, която се разработва е потенциално по-безопасна от конвенционалната ваксинална технология, имайки предвид, че тютюневите растения не могат да съдържат патогени, които причиняват заболявания при човека.

Компанията работи в тясно сътрудничество с Администрацията по храните и лекарствата в САЩ и с Министерството на здравеопазването и социалните грижи във Великобритания, за да предложи подкрепа и достъп до нейните изследвания с цел да се ускори разработването на ефективна ваксина срещу Covid-19.

„Разработката на ваксини е предизвикателна и сложна работа, но вярваме, че сме направили значителен пробив с нашата технологична платформа за производство на тютюневи изделия и сме готови да работим с правителства и всички заинтересовани страни, които да помогнат за спечелването на войната срещу Covid-19. KBP от известно време проучва алтернативните приложения на тютюна и една такава употреба е разработването на ваксини на растителна основа”, каза д-р Дейвид О’Рейли, директор на научните изследвания в BAT.

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции