<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=45741" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Десетки коли ...

Учени обучиха парче пластмаса да се движи (видео)

09 Декември 2019
0 1304

Учени "обучиха" парче пластмаса да се движи и да се захваща към предмети с определен цвят.

 

Проучването, публикувано в списание "Matter", е вдъхновено от известния експеримент на руския учен Иван Павлов, при който обучил кучета да очакват храна при звука на звънец.

 

Това е първият път обаче, в който предмет е научен да се движи по този начин, без да се използва компютърно програмиране, казаха учените от Финландия.

 

„Отначало полимерът от течен кристал изобщо не реагираше на светлина, но с течение на времето се научи да се движи към и захваща за предмети, като се ориентира по светлинни знаци“, каза професор Оли Икала от Университета в Аалто.

 

„За да научите даден материал на нещо, то той трябва да има памет. Когато материалът се нагрява, боята, първоначално нанесена върху повърхността на полимера от течен кристал, прониква в самия него, като по този начин формира паметта.

 

След това, различните цветове реагират на различни дължини на светлинни вълни, така че първоначално неутралният стимул (цвета на светлината) може да се контролира от цвета на полимера“, добави професор Ари Приймаги от Университета в Тампере.

 

Учените се надяват, че тяхното откритие ще бъде полезно във вече развиващата се област на меката роботика.

 

„Ако дадете на типичен механичен робот ягода, може да я смаже. Точно затова се се нуждаем от роботи, които могат да подхождат по-нежно. Традиционните роботи често се нуждаят и от захранващ кабел или голяма, тежка батерия. Вместо това, както сами виждате, меката роботика цели лек външен контрол, например чрез използването на светлина“, твърди проф. Икала.

 

 

Източник: New York Post

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции