<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=57228" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Aston Martin" пред...

Колко влошават смартфоните главоболието ни?

05 Март 2020
0 385

Ако смятате, че времето, прекарано на вашия смартфон допринася за безмилостното ви главоболие, може да сте прави, сочи ново проучване, цитирано от CNN.

 

Група хора в Индия бяха проучени за определяне на връзката между употребата на смартфони и главоболията. За момента има ограничени доказателства за връзката между смартфоните и болката, посочва се в доклада.

 

РАЗДАВАТ ЖИВИ ПИЛЕНЦА НА ДЕЦА В ИНДОНЕЗИЯ, ЗА ДА ГИ ОТДЕЛЯТ ОТ СМАРТФОНИТЕ

Изследователите проучили 400 души с първично състояние на главоболие, което включва мигрена, главоболие с напрежение и други видове, които не са причинени от някакво друго заболяване. След като попитали участниците за използването на техните смартфони, историята на главоболието и употребата на лекарства, те открили, че потребителите на смартфони са по-склонни да пият повече лекарства за болка, но намират по-малко облекчение в сравнение с тези, които не използват смартфони.

“Взаимовръзките, открити в проучването, подсказват възможността използването на смартфони да бъде потенциален фактор за влошаването на главоболието и може да има неизследвани механизми, които бъдещите проучвания ще могат да разгадаят”, казва д-р Дипти Вибха, автор на изследването и доцент по неврология в Индийския институт по медицински науки в Ню Делхи.

Въпреки че изследването, публикувано в списание “Neurology: Clinical Practice”, не дава окончателно заключение дали смартфоните причиняват главоболие, то поставя под въпрос ефекта върху здравето ни на мобилните устройства, на които ежедневно разчитаме.

 

Източник: CNN

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции