<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=45956" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Финалът на &quo...

Предучилищната става задължителна и за 4-годишните от догодина (видео)

16 Декември 2019
0 2175

Предучилищното образование става задължително и за 4-годишните деца от идната учебна година – 2020/2021 година, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинг в Министерския съвет.

 

 

ОБРАЗОВАНИЕТО ЗА 4-ГОДИШНИТЕ ЩЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ОТ 2020 Г.

 

 

Това е записано в разпоредбата за Държавния бюджет, която задължава министерството да изготви проектозакон за промени в Закона за предучилищното и училищното образование, предава "24 часа".

 

 

""

 

 

Министърът на образованието припомни, че за въвеждането на задължителната подготовка за децата на 5-годишна възраст е бил направен компромис от две години за общините, които нямат такава възможност. През това време не са получавали допълнителни средства. "В момента сме сформирали работна група, но общият принцип ще бъде от учебната 2020/2021 г., вероятно с изключения", каза Красимир Вълчев.

 

 

БЪЛГАРИЯ Е СРЕД ВОДЕЩИТЕ СТРАНИ В ЕС ПО ОТПАДНАЛИ ОТ УЧИЛИЩЕ ДЕЦА

 

 

Министър Вълчев каза още, че е подписал заповед за одит в Националната художествена академия /НХА/ относно информацията, че средствата, които са за издръжка на обучението, в това число за възнаграждения, са използвани за плащания по договор за ремонти.

 

 

РЕКТОРЪТ НА НАЦИОНАЛНАТА ХУДОЖЕСТВЕНА АКАДЕМИЯ ПОДАДЕ ОСТАВКА

 

 

Това е причината за недостига на средствата в НХА, заяви пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. "Надявам се ректорът да ми предостави пълна и вярна информация за финансовото състояние и за причините за недостига на средства. Няма намаление на субсидията на НХА спрямо предходни години, няма нещо извънредно, което да се е случило и да води до такъв финансов проблем", заяви Красимир Вълчев.

 

 

НАЦИОНАЛНАТА ХУДОЖЕСТВЕНА АКАДЕМИЯ Е ПРЕД ФАЛИТ

 

 

Източник: 24 часа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции