<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=45828" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Учени обучих...

Първият изцяло електрически търговски самолет в света направи успешен тестов полет (видео)

11 Декември 2019
0 730

Първият изцяло електрически търговски самолет в света направи встъпителния си тестов полет, като излетя от Ванкувър, Канада и прекара 15 минути във въздуха.

 

„Това доказва, че търговската авиация в изцяло електрическа форма може да работи“, заяви Рой Ганзарски, изпълнителен директор на австралийската компания "magniX".

 

Компанията е проектирала двигателя на самолета и е работила в партньорство с авикомпанията "Harbour Air", която превозва половин милион пътници годишно между Ванкувър, ски курорта "Уистлър", близките острови и крайбрежни общности.

 

Ганзарски заяви, че технологията ще означава значителни икономии на разходи за авиокомпаниите и нулеви емисии.

 

"Това е началото на ерата на електрическата авиация", каза той.

 

Авиацията е един от най-бързо разрастващите се източници на въглеродни емисии, тъй като хората все повече предпочитат самолетите, а новите технологии се развиват с бавни темпове. Неотдавна дори, Международната организация за гражданска авиация (ICAO) насърчи по-широкото използване на ефективни двигатели с биогорива, по-леки материали за самолети, както и оптимизации на маршрутите.

 

Електрическият самолет, който всъщност е 62-годишен шестместен пътнически "DHC-2 de Havilland Beaver", преоборудван с електрически мотор с мощност от 750 к.с. бе е пилотиран от Грег Макдугал – основателят и главен изпълнителен директор на Harbour Air.

 

 

""

 

 

„За мен този полет беше точно като летене с оригиналния самолет, но сякаш той бе на електрически стероиди… всъщност трябваше дори да намаля мощността“, каза той.

 

Макдугал направил кратко пътуване със самолета по река Фрейзър близо до международното летище Ванкувър пред около 100 зрители, като полетът продължил по-малко от 15 минути.

 

„Нашата цел е всъщност да електрифицираме цялата ни флотилия от самолети. Освен икономията на гориво, компанията ще спести милиони разходи за поддръжка, тъй като електрическите двигатели изискват драстично по-малко поддръжка", твърди той.

 

"Harbor Air" обаче ще трябва да изчака поне две години, преди да може да започне да електрифицира своята флотилия, наброяваща повече от 40 самолета, тъй като новате технология трябва да бъде тествана допълнително, за да се потвърди, че е надеждна и безопасна.

 

В допълнение, електрическите двигатели трябва да бъдат одобрени и сертифицирани от регулаторните органи.

 

В Отава министърът на транспорта Марк Гарно каза, че е "стискал палци", електрическият самолет да направи успешен полет, тъй като смята, че това би могло да създаде тенденция за по-екологично летене.

 

 

""

 

 

Захранването на батерията обаче също е предизвикателство, пред което компанията е изправена. Самолет като този може да лети само на около 160 км с пълна батерия и въпреки че това не е далеч, е достатъчно за по-голямата част от полетите на къси разстояния, изпълнявани от "Harbour Air".

 

„Обхватът не е толкова голям, колкото бихме искали да бъде, но е достатъчно да започнем революцията“, каза Ганзарски, който прогнозира, че батериите и електрическите двигатели в крайна сметка ще бъдат разработени така, че да издържат и на по-дълги полети.

 

Докато светът чака, той твърди, че по-евтините полети на къси разстояния с електрически самолети, могат да преобразуват начина, по който хората се свързват и къде работят.

 

„Ако хората са готови да карат един час до работа, защо всъщност да не летят 15 минути до офиса си?“, попита той.

 

 

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции