<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=69055" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Протестът и н...

Спецпрокуратурата: Радев погази президентската клетва с искането за оставка на Гешев (видео)

13 Юли 2020
0 4939

Специализираната прокуратура изпрати до медиите декларация, изразяваща позицията на своите магистрати по последните събития в държавата.

„Категорично се противопоставяме на отправеното искане на президента на Република България за оставка на главния прокурор, тъй като същото влиза в разрез с основните конституционни разпоредби за независимост на изпълнителната и съдебната власт“, се казва в нея.

Румен Радев: Изходът е оставка на правителството и главния прокурор (видео)

По думите на спецпрокурорите това влиза „в разрез с основните конституционни разпоредби за независимост на изпълнителната и съдебната власт“. В обръщението си магистратите припомнят клетвите, които полагат и прокурори, и президент при встъпването си в длъжност и заявяват, че призовавайки народа с думите “да изчистим мутрите от прокуратурата” президентът на Република България е пристъпил положената клетва.”

Спецпрокуратурата: Радев погази президентската клетва с искането за оставка на Гешев (видео)

„Обръщенията на президента по естеството си са политически актове, посредством които се взема отношение по важни въпроси от външната или вътрешната политика. Той може да отправя и призиви към нацията или парламента. Отправяйки призив за изчистване на мутрите от прокуратурата и призовавайки за оставка на главния прокурор, реално „обединителят на нацията“ наруши една от основните си функции. Това е така, тъй като целта би могла да бъде всяка друга, но не и осигуряване на нормални взаимоотношения между държавни органи“, се казва в позицията на прокурорите.

Иван Гешев: Радев се нареди до Черепа и останалите олигарси на Прехода

„Извършвайки действия по разследването, в служебни помещения находящи се в сградата на президентството, магистратите от Специализирана прокуратура са се водили единствено и само от закона, следвайки единствено и само осигуряване на обективно, всестранно и пълно разследване по образувано досъдебно производство“, се казва в съобщението.

Спецпрокуратурата: Радев погази президентската клетва с искането за оставка на Гешев (видео)

Категорично считаме, че изявлението на обединителя на нацията, поводът за което безспорно са конкретни действия по досъдебо производство на Специализираната прокуратура е опит за въздействие върху магистрати при изпълнение на служебните им задължения, с който опит грубо е погазен основен принцип на правовата държава-независимост на съдебната власт“.

„Заявяваме, че магистратите от Специализирана прокуратура спазваме законите и Конституцията на Република България и не нарушаваме положената от всеки един от нас клетва, но у нас остава съмнението, че призовавайки народа с думите „да изчистим мутрите от прокуратурата“ президентът на Република България е пристъпил положената клетва“, завършва декларацията.

Видео: бТВ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Miroslava Marggraf

    15 Юли 2020

    Вижте и препратката към - Декларация на Съюза на съдиите. Обръщение към прокурорите и следователите. /от Управителен съвет на Съюза на съдиите в България от 14.07.2020

Покажи всички Скрий

Реакции