<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=46545" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вижте някои о...

Уникални макроснимки на насекоми, които изглеждат като извънземни от научна фантастика (видео и снимки)

13 Януари 2020
0 931

Шведският фотограф Джон Холмън от дете проявявал голямо любопитство към насекомите и се очаровал от начина, по който изглеждат отблизо,  разказва сайтът My Modern Met.

 

 

Холмън притежава изключителен талант. Портретите, които създава представят детайлно анатомията на различни видове насекоми, които той заснема сред природа или в собствено студио.

 

 

ИЗЧЕЗВАНЕТО НА НАСЕКОМИТЕ: НЕЗАБЕЛЯЗАНИЯТ АПОКАЛИПСИС

 

 

""

 

 

Откакто се занимава с фотография на насекоми, Холмън е издал няколко книги, а сега дори води собствени работилници в Швеция, където предава знанията, опита и таланта си. Ето какво казва той в едно свое интервю:

 

 

Баща ви се е занимавал с ботаника, така че това донякъде обяснява интереса, който проявявате към различните видове насекоми, но как се появи идеята да започнете да ги снимате?

 

Прехласнах се по насекомите, когато разбрах колко странни, но и красиви могат да бъдат те, когато са наблюдавани отблизо. Разбира се, ако нямате фотоапарат, то тези малки същества трябва да се намират изключително близо до лицето и погледа ви, за да оцените различното и уникалното, което всъщност не всички дори успяват да забележат. Хората са по-склонни да се отдръпнат, ако доближите насекомо към лицето им.

 

Така че си беше истинска изненада да разбера, че снимките на насекоми не предизвикват точно същата реакция… Използвайки фотоапарат и обектив с увеличителни лещи, мога да покажа на хората какво намирам за толкова впечатлващо в насекомите!

 

 

ПЧЕЛИТЕ – БЕЗ ТЯХ СМЕ ЗАГУБЕНИ

 

 

""

 

 

Има ли някакво конкретно насекомо, което сте искали да заснемете, но не сте имали възможност?

 

Когато съм сред природата в търсене на някое особено интересно насекомо, разбирам, че всъщност предпочитам да използвам по-опортюнистичен подход към фотографиите, които създавам. Ако си наумя някакъв определен кадър, е възможно да огранича способността да оценя това, което ми се предлага в момента. Когато искам да намеря конкретен вид, се опитвам да правя това като биолог, но фотографът в мен ме кара да съм по-отворен към всичко, което ме заобикаля.

 

 

""

 

 

Какво се надявате хората да вземат от труда ви?

 

Днес искам същото нещо, което исках и когато бях на седем години, опитвайки се да накарам всички около мен да осъзнаят колко готино изглежда стоножката, ако я гледаш от много близо. Фактът, че сме заобиколени от толкова много различни и очарователни малки същества, които много малко хора забелязват и още по-малко могат да оценят… ами, това донякъде е смущаващо, но едновременно с това и невероятно вдъхновяващо!

 

 

""

 

 

Източник: My Modern Met

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции