<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=45972" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Предучилищна...

Борисов към медицинска сестра: Дай да те командироваме у МВР (видео)

16 Декември 2019
0 41800

Протестиращите медицински сестри, които нощуваха пред министерския съвет, се срещнаха с премиера Бойко Борисов. Срещата се предаваше на живо в профила на министър-председателя и започна с критика от негова страна, че сестрите са закъснели. На премиера те обясниха, че протестират за по-високи заплати, но не само. Медицинските сестри разказаха за огормни злоупотреби в системата, докато Борисов се хвалеше колко много пари отпуска правителството. В крайна сметка се стигна до извода, че пари има, но явно само за някои.

 

В болниците пари се правят "с химикалка", правят се пътеки за порязано пръстче, дават се болнични, обясни една от протестиращите Димитрия Димитрова. Всеки месец се правят клинични пътеки само с лични карти, без присъствието на пациенти, обясни тя. Целта е болницата да си вземе парите от здравната каса. "Всичко е фалшиво, всичко се надписва", каза Димитрова.

 

Премиерът отговори в типичния си стил: "Искаш ли да взема да те назнача в МВР да дойдеш да поработиш. Дай да те командироваме шест месеца у МВР".

 

Димитрова отказа и обясни, че и сега си има достатъчно работа. Разказа и как е писала жалби до прокуратурата, от които не е последвало нищо. Това обаче не отказа премиера. "Ти си моят човек. Не знам с другите колко ще свърша работа, но с теб ще свърша много работа", каза ѝ той.

 

Извън "вършенето на работа" Борисов не беше готов на много отстъпки. Обясни, че заплатите на медицинските сестри не можело да станат като на тези в Западна Европа. "Как ще им дадеме шест-седем хиляди лева. И три не можем да ви дадем", каза той. Премиерът дори се възмути, че лекари взимали по 50 хил. лв., а на сестрите, които са им като дясната ръка, давали по 1000 лв. Борисов даже предложи лекарите да се откажат от част от заплатите си.

 

В крайна сметка решения не се постигнаха. Премиерът пое ангажимент след Нова година да се работи за минимална заплата от 950 лв. за медицинските сестри.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции