<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=46720" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Македонци вн...

Насилие, унижения и зверски наказания разкриха в дом за възрастни хора в Пловдив (видео 18+)

20 Януари 2020
0 22155

Пореден случай на брутално отношение към болни възрастни хора разкриват записи от скрита камера, поставена от внучката на един от настанените в дома в Пловдив. Болните хора са заключвани, държани са гладни или на минусови температури да измързнат, дрогирани са с хапчета и са унижавани жестоко от персонала в дома. 

 

 

ВЪЗРАСТНИ ХОРА УМИРАТ ПРИ СЪМНИТЕЛНИ ОБСТОЯТЕЛСТВА В СТАРЧЕСКИ ДОМ С КРАСТА

 

 

На записите, излъчени от NOVA, се чува как болногледачки oбиждат и удрят възрастна жена. Тя е на 84 години, с деменция, напълно неподвижна. Записващото устройство е поставено от внучката ѝ. Калинка Ненова забелязала, че някои от болногледачите удрят възрастните хора и се държат цинично с тях. Правело впечатление и че от лекарствата, които им дават, пенсионерите изглеждат като упоени. Жената записвала персонала в продължение на месец, включително и на една от служебните им оперативки.

 

 

""

 

 

Възрастните хора често били насилвани или наказвани – по преценка на болногледача, разказват действащи служители. Освен че си позволяват да удрят и обиждат, всяка вечер, без изключение, болногледачите заключвали пенсионерите и ги отключвали чак на сутринта. Случвало се и през деня – за наказание. Управителката на центъра отново отрича. Марина Тянева заяви, че в болничното заведение няма случаи на насилие.

 

 

За наказание болни се оставяли без обяд или вечеря, по преценка на болногледача. Случвало се и да спят на минусови температури. Докато бил заключен, бащата на Райна Димитрова си счупил тазобедрената става. Намерила го хвърлен на леглото в безпомощно състояние. „Никой не може да ми отговори откога е в това състояние. Аз го открих със счупен крак. При положение че от три дни не съм ходила при него, той може и от три дни да е така”, разказва тя.

 

 

Наскоро в дома починал мъж, за който при прегледа сестрата "преценила", че просто не се чувствал добре заради смяната на времето. От Община Пловдив и от социалното министерство, под чиято шапка е центърът, започнаха проверки.

 

 

Много други случаи на ужасяващи условия в старчески домове сме ви показвали през годините в "Господари на ефира". През 2017 година разкрихме незаконен дом за възрастни хора в софийския квартал "Бояна". Показвали сме ви и случай на епидемия от краста в дом за възрастни хора в Дървеница, където хигиената бе под всякаква критика, а условията – абсолютно неприемливи. Припомнете си скандалните ни разкрития от тогава в следващия линк:

 

ОТКРИХМЕ НЕЛЕГАЛЕН СТАРЧЕСКИ ДОМ В СОФИЯ

 

Въпросът в крайна сметка е кой позволява всички тези нередности да се случват и доколко квалифицирани за служителите, които обгрижват болните възрастни хора? Явно проблемът с липсата на контрол в такива домове за стари хора остава нерешен. 

 

 

Източник: NOVA

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции