<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=54678" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: София ще отпу...

Прокуратурата пусна записите от СРС с президента (аудио)

28 Януари 2020
0 9048

Прокуратурата хвърли “бомба” с разпространени във вторник записи от телефонен разговор на президента Румен Радев с командира на Военновъздушните сили (ВСС) генерал-майор Цанко Стойков, в който двамата обсъждат как да се отговори на КПКОНПИ за назначаването на сегашната съпруга на държавния глава Десислава за пиар във ВСС през 2014 г., съобщи Mediapool.

 

Случаят бе дискутиран публично в кандидат-президентската кампания на Радев през 2016 г., но тогавашните и последващите проверки не откриха конфликт на интереси. Десислава Радева стана негова съпруга малко преди избирането му за президент и не е ясно в какви отношения са били двамата към момента на назначаването ѝ за пиар. 

 

От държавното обвинение уточниха, че записите са част от разследване на специализираната прокуратура, в рамките на което са използвани специални разузнавателни средства спрямо командира на ВВС. Производството е за престъпен сговор, в която прокуратурата подозира, че е участвал и държавният глава.

 

В първия от записите се чува как ген. Стойков казва на Радев, че във ВВС е получено писмо от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество с искане да бъдат предоставени документите около назначаването на Десислава Радева за пиар.

 

Радев казва на Стойков, че отговорът на ВВС до КПКОНПИ трябва да се съгласува с президентството и командирът се съгласява. 

 

Престъпен сговор с участието на президента. Целта – да се осуети проверка на КПКОНПИ около назначаването на бъдещата му съпруга Десислава Радева като пиар на ВВС. Това подозира специализираната прокуратура, която все пак е спряла разследването срещу държавния глава. Тази стъпка е предприета, за да не се наруши конституцията, според която президентът има имунитет срещу наказателно преследване. По всичко личи обаче, че прокуратурата не се е отказала от намеренията си да разследва Румен Радев. Сега се чака Конституционния съд да се произнесе по искането на главния прокурор Иван Гешев.

 

В постановлението, с което се спира производството, Радев първоначално е описан като “неустановен мъж”. Няколко абзаца по-надолу прокурорите вече пишат, че след анализ на доказателствата може да се направи обосновано предположение, че “най-вероятно неустановеният мъж, участващ в посочените разговори, е държавният глава на Република България г-н Румен Радев”.

 

Малко след това се посочва, че има доказателства за висока степен на вероятност “за съпричастност към престъпната дейност, предмет на разследване, на лице, заемащо висша държавна длъжност – президент на Република България”. Посочва се също, че престъпната дейност не е пряко свързана със службата му.

 

Радев участва само в един от общо трите оповестени записи на разговори. В него командирът на ВВС ген. Стойков му казва, че дошло искане от КПКОНПИ да им се изпратят документи.

 

Той споделя на президента, че и “Налбантов ровеше”, като името съвпада с това на началника на политическия кабинет към МО Илия Налбантов.

 

Радев отвръща лаконично, че знае за проверката. Заявява, че това са кокошкарски работи, но преди това казва на генерала, че иска да види отговора до КПКОНПИ предварително.

 

“А отговора да го видим и тук, щото Христозов изнамерил всички документи, има си и наредба, обявена със заповед”, казва Радев, докато двамата коментират назначението на Радева като експерт “Връзки с обществеността” във ВВС през 2014 г.

 

Името “Христозов” съвпада с това на бившия съветник на държавния глава по икономика и инвестиции Илия Христозов. 

 

Делото, по което са подслушвани командирът на ВВС и президентът, е за периода от май 2017 г. до януари 2020 г. От изпратеното до медиите постановление не се разбира кога е било образувано делото и дали подслушването не е траело месеци наред. Сигурно е, че записите са на стари разговори – КПКОНПИ започна проверка срещу Радев през април 2019 г. Окончателното й произнасяне беше през миналия август.

 

От постановлението става ясно само кога е било прекратено – на 23 януари т.г., т.е. дни преди Гешев да отправи искането си до КС.

 

Първият подслушан и разпространен разговор е между президента и шефа на ВВС Цанко Стoйков. Той се води 23 април в 14:22 часа, точно две седмици след образуването на проверката за конфликт на интереси от КПКОНПИ срещу Радев. Записаният диалог оставя впечатление, че цялата инициатива по темата идва от генерал – майор Стойков, защото президентът не знае точно за какво става дума. Президентът първо само слуша и отговаря с “Да” и “Мъ-хъ”.

 

Стойков му обяснява, че е дал указания “каквото може, да не се праща” на КПКОНПИ, която заливала ВВС с искания по проверката. Президентът се интересува за какво става дума и Стойков обяснява, че е за “назначението на Деси” (Радева). Уличаваща Радев реплика е: “да ме държиш в течение”. След това той не нарежда нищо повече.

 

“Знам ги. Т'ва са простотии. Знам ги отдавна”, казва президентът на генерал-майор Стойков. Командващият ВВС му обяснява: “Ше можем да ги изчистим, а”. Президентът иска да види отговора на службата по искането на КПКОНПИ.

 

Във втория разговор Стойков е записан да разговаря с неназован мъж, за когото разследващите подозират, че е негов подчинен. Шефът на ВВС иска нищо да не се праща на КПКОНПИ, а “само вижте какво има”, за да знае сам какво става. Мъжът му отговаря, че според него нищо не трябва да се крие, защото има опасност да се разбере, че нещо се е скрило. Ген. Стойков след това му казва, че малко по-малко ще бъде изпратена исканата информация.

 

“Стъпка по стъпка ше им даваме по-малко, докато накрая кажем – ами, е т'ва са документите”, казва ген.-майор Стойков. Неговият събеседник накрая стига до извода, че ВВС трябва да отговорят на КПКОНПИ, че трябва да си “прецизират законовото основание”, с което искат документите. Причината е, че не могат да проверяват бивш шеф на ВВС за конфликт на интереси.

 

Третият запис започва с доклад до Стойков, в който негов подчинен обяснява, че всичко около документите на Деси е законно. В момента, в който тя е била назначена в отдел “Финанси” тя не е имала нищо с Румен Радев. Същият служител обяснява, че се е “домогнал неофициално” до някаква справка за жената, но тя официално вече е била унищожена и заради това няма как да бъде изпратена.

 

В третия запис ген. Стойков все още чака официалното писмо по проверката от КПКОНПИ, което още не е пристигнало. Поради това разговарящите стигат до извода, че нищо няма да се праща. Накрая събеседникът на ген. Стойков казва: “Няма данни за, срещу Румен Радев”.

 

Ген. Стойков излиза със заключение: “Няма данни и т'ва е”.

 

Източник: Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции