<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=54653" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Джок Полфрий...

София ще отпусне вода на Перник, реши единодушно Столичният общински съвет

28 Януари 2020
0 634

Столичният общински съвет одобри спасителния план за водната криза в Перник. След бурни дебати в крайна сметка общинските съветници приеха почти единодушно с 56 гласа „за“ и 1 „въздържал се“ решението за възмездно отпускане на водни количества от водоснабдителната система на София към Перник, съобщава “Дарик“. Те ще се осигуряват от водосбора, който захранва язовир „Белмекен”, към язовир „Бели Искър” и ще преминават по рилския водопровод.

 

 

София ще отпусне вода на Перник, реши единодушно Столичният общински съвет

 

 

Връзката ще е през новия водопровод от Мало Бучино до Перник, който предстои да бъде изграден. Кметът на Перник посочи, че има готовност веднага да започне строителството. Отпуснатите допълнителни водни количества по водопреносната мрежа ще бъдат до 300 л/сек.
 

 

ЗА КАКВО СЕ ХАРЧАТ МИЛИОНИТЕ ЗА ПЕРНИК И ЩЕ ВЪРНАТ ЛИ ТЕЗИ ПАРИ ВОДАТА

 

 

При опасност за водоснабдяването на София, подаването на вода към Перник ще бъде спряно веднага. Контролът за това ще се осъществява от „Софийска вода“, като дружеството ще представя всяка седмица доклади.
 

 

ФАНДЪКОВА: ЩЕ ПОДКРЕПЯ САМО РЕШЕНИЕ ЗА ПЕРНИК, КОЕТО ДАВА 100% ГАРАНЦИИ ЗА СОФИЯНЦИ

 

С решението бе прието и кметът на София да гарантира дългосрочното водоснабдяване на столицата, като подпише споразумение с министъра на регионалното развитие и министъра на икономиката за финансиране на три обекта – ремонтът на язовирната стена на Бели Искър, който трябва да започне през 2020 г., както и да бъде изградена реверсивна връзка между довеждаща система „Бели Искър“ и довеждащата система „Искър“.

 

 

По-рано днес кметът Фандъкова коментира пред Nova, че София има възможност да помогне на бедстващи хора, които се намират на 30 км от града. Фандъкова подчерта, че до момента въпросът за евентуална евакуация на населението на Перник в столицата, ако водната криза се задълбочи, не е разглеждан. Чуйте още от коментара ѝ във видеото горе.

 

Източник: Дарик

Видео: Nova

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции