<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=46017" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Иван Гешев се...

„Факултета” се сдоби с парно благодарение на идеята „Топли хора” на Destructive Creation (видео)

18 Декември 2019
0 1679

Групата Destructive Creation („Разрушаващо създаване”) е създадена през 2011 година от деветима души на възраст между 17 и 21 години, които предпочитат да останат анонимни пред медиите, разказват от Свободна Европа.

 

 

Дейността си момчетата описват като "предимно нелегални акции", с които променят градската среда с цел "изпращане на социални и политически послания или просто подобряване на средата в полза на хората".

 

 

"Ние го правим заедно – те дойдоха с нас, те носеха радиаторите, те ни помагаха с всичко. Ние влизаме в къщите им, те ни пускат без никакви проблеми. Станахме си приятели." Разказват двама от активистите пред Свободна Европа относно най-новата си акция "Топли хора" в ромския кв. "Факултета" в София. Повече за проекта можете да разберете от видеото на Destructive Creation качено в YouTube.

 

 

Инициативата е свързана с намаляването на пушещите комини в квартала като с помощта на местни жители активистите поставят котле на дърва с водна риза, закупена от OLX. Към нея после свързат радиатори в общо осем къщи.

 

 

"Проблемът в махалата е, че във всяка една стая живее по едно семейство и във всяка една стая гори по едно кюмбе. В това кюмбе те освен дърва хвърлят каквото намерят, включително и пластмаса", споделят пред Свободна Европа от Destructive Creation.

 

 

Кюмбетата биват заменени с радиатори, които се захранват с вода от един котел. В този котел се горят единствено дърва и така вместо осем пушещи комина, остава само един. Идеята на момчетата е, тази система с котелни водни ризи, която по техни думи възлиза на 1000 лева, да се разпространи из целия квартал "Факултета" и други подобни жилищни райони. Това от своя страна ще помогне при проблема със замърсения въздух в столицата.

 

 

МРЪСЕН ВЪЗДУХ НАД НОРМИТЕ В ЦЯЛА СОФИЯ, НО ОБЩИНАТА НЕ ВИЖДА УСЛОВИЯ ДА ПУСНЕ ЗЕЛЕН БИЛЕТ

 

 

""

 

 

От общината вече са се свързали с Destructive Creation като са обещали още във вторник да донесат безплатни дърва за горене в новия котел.

 

 

"Ние смятаме, че това е един дълъг процес. Не можем да дадем гаранции, че в нашия котел няма да бъде изхвърлена някоя чашка, но смятаме, че това е едно добро начало", допълват инициаторите и споделят още, че е важно да има диалог с местните хора: "Ние не спираме да им обясняваме, да ги слушаме, да разговаряме с тях. Не виждаме друг начин за подобряване на ситуацията."

 

 

Момчетата от Destructive Creation имат няколко проекта, които станаха доста популярни. Те добиха международна известност с идеята си "В крак с времето" като преобразиха част от Паметника на Съветската армия в София в цветовете на американски комиксови герои, с което предизвикаха възмущението на Москва.

 

 

АРТИСТИ ПРЕФАСОНИРАТ 100 ПЕЙКИ В СТРАНАТА В ГРАДСКО ИЗКУСТВО

 

 

Освен това през 2016 година активистите от групата поставиха лилава инвалидна колична на свободния постамент пред Националния стадион "Васил Левски", а  през 2013 година ремонтираха и пребоядисаха някои от пейките в градинката на църквата "Св. Седмочисленици".

 

 

Социалната им дейност се разгръща и отвъд границите на столицата.

 

 

"Ние даваме най-доброто от себе, за да може градът ни е да по-добър. Не използваме това, че сме направили нещо готино, за да кажем, че общината не го е направила преди нас. Общината се е наслушала на многознайковци, които само дават акъл. Ние идваме на място, правим ги и ако става, казваме на общината – Готово, нашият котел работи, радиаторите са топли. Елате да ги пипнете”, казват още те.

 

 

Източник: Свободна Европа

Видео: YouTube

Снимка: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции